
مقایسه پایتون و متلب یا مهمترین دلایل انتخاب متلب
19 خرداد 1397
چرا باید پایتون یاد گرفت؟ ده دلیل مهم برای یادگیری برنامه نویسی پایتون
7 مرداد 1397اگر دانشجوی مهندسی مکانیک یا طراحی صنعتی یا یک علاقهمند به طراحی مهندسی باشید، برای انجام مدلسازی نیاز به استفاده از نرم افزارهای مدلسازی خواهید داشت. نرم افزار های طراحی و مهندسی حکم یک جعبه ابزار را دارد و همانطور که کسی با داشتن یک جعبه ابزار کامل، تعمیرکار خوبی نمی شود، صرف یادگیری یک نرم افزار شما را به یک طراح حرفه ای یا مهندس خوب تبدیل نمی کند. پس مهمترین مساله این است که شما برای چه کاری و چه هدفی نیاز به نرم افزار دارید. شناخت کامل از اهداف و ویژگیهای نرم افزارهای تخصصی منجر به عملکرد بهتر شما و کسب نتیجه مناسب در انجام پروژه های شما خواهد شد.
اغلب پیدا کردن اطلاعات مفید در مورد یک موضوع ساده که کدام برنامه، چه قابلیتهایی را ارائه میدهد میتواند سخت باشد. کدام نرمافزار مناسب برای طراحی مهندسی متناسب با نیازهای روز صنعت و دانشگاه است. به همین دلیل در این مقاله توجه خود را به مقایسه دو نرم افزار CAD مشهور موجود در بازار سالیدورکس و کتیا جلب کرده ایم. هردو این برنامه ها از شرکت فرانسوی داسو سیستم (Dassault Systèmes) هستند.
کتیا و سالیدورکس به طور گستردهای در زمینههای مهندسی و طراحی مورد استفاده قرار میگیرند. با این حال تفاوت های بارزی بین این دو نرم افزار وجود دارد. همه اطلاعاتی که شما باید در مورد کتیا و سالیدورک بدانید را در این مقاله بخوانید.
فهرست مطالب
منظور از نرم افزارهای CAD چیست؟
CAD مخفف Computer Aided Design به معنای طراحی به کمک رایانه است. واژه CAD یعنی ابتداییترین مرحله برای ساخت یک قطعه و مدلسازی توسط رایانه است. این کار توسط کاربر صورت میگیرد که با طراحی سه بعدی توسط نرمافزاری خاص خود انجام میشود یا حتی توسط اسکن سه بعدی اجسام صورت میگیرد. اگر قطعه پیچیده باشد هر قسمت آن را جداگانه طراحی کرده و سپس اسمبل (مونتاژ) میکنند.
معروفترین نرم افزارهای کد موجود در بازار کتیا، سالیدورکس و اتودسک اینورتر هستند.
کتیا چیست؟
تاریخچه کتیا
Dassault Systèmes | ایجاد شده توسط |
1977 | اولین انتشار |
CATIA R2017X (January 31, 2017) | آخرین انتشار |
ویژگی نامعمول کتیا این است که این نرم افزار پیش از تاسیس شرکت آن نوشته شد. این برنامه در سال 1997 ، توسط یک تیم از مهندسان Avions Marcel Dassault به وجود آمد. مسئولیت این تیم این بود که یک برنامه 3D CAD برای توسعه جت جنگنده Dassault Mirage توسعه و برنامه نویسی کنند. در نهایت این تیم خیلی پیشرفت کرد و موفق شد یک نرمافزار با طراحی گستردهتر، که کاربردش، وسیعتر از طراحی یک هواپیما بود تولید کند.
CATI اولین اسم برنامه جدید این تیم بود. CATI لغتی فرانسوی است و به معنای «طراحی سه بعدی با کمک تعامل» است. مدیریت شرکت Avions Marcel Dassault متوجه برنامه جدید و پتانسیل بزرگ این نرم افزار شد. آنها آگاه بودند که افق پیش روی این نرم افزار بسیار روشن است. درنتیجه، درسال 1981، قسمت نرمافزاری شرکت به یک شرکت جدید با عنوان Dassault Systèmes تبدیل شد. در همان سال، اسم CATI به CATIA تغییر کرد و شرکت قرارداد توسعه IBM را امضا کرد. نرمافزار CATiA را میتوان رقیب اصلی نرمافزارهای Pro/ENGINEER و Unigraphics NX دانست.
از آن به بعد، گروه کتیا تواناییهای خود نرم افزار کتیا را در زمینه هوانوردی توسعه داد و توانست مشتریان بزرگی را جذب کند. بوئینگ مدتهاست که یکی از مشتریان اصلی این نرمافزار است. با این حال، برنامه در حال حاضر شامل قابلیتهایی است که به آن امکان میدهد در زمینههای متعدد، از جمله بخشهای خودروسازی و کشتیسازی، رقابت کنند. هماکنون سایر شرکتهای بزرگ دنیا نظیر Boeing، Airbus، Audi، BMW، Bosch، Volvo، Toyota، Nissan، Ford و KIA Motor از مشتریان نرمافزار کتیا هستند.
کار کتیا چیست؟
از همان ابتدا، CATIA طراحان با ابزار طراحی قدرتمند 3D را ارائه کردهاست. با این حال، در حالی که این موضوع تا امروزه باقی مانده است، قابلیتهای آن در حال حاضر بسیار گستردهترشدهاست. امروزه کتیا حاصل یک چرخه مدیریت است که شامل ترکیبی از طراحی، مهندسی و تولید در یک محصول است. به این ترتیب، این موضوع سبب میشود که مدیریت تمام مراحل یک پروژه برای کاربران آسان شود.
نرم افزار کتیا در درجه اول بر مدل سازی سطح پیشرفته متمرکز شده است. وجه تمایز کتیا این است که در انجام پروژه های کتیا این برنامه فقط مربوط به طراحی نمیشود، بلکه شامل ساخت محصول نیز هست. جمعآوری ابزارهای CAD، CAM و CAE در یک مجموعه، به تولید محصولات و توزیع بهتر آنها در بازار کمک میکند.
از نتایج استفاده این نرم افزار میتوان کاهش زمان طراحی، کاهش خطا در طراحی و مدلینگ، بهینه کردن طرح کاهش زمان تولید، افزایش کیفیت محصول و افزایش سود دهی را نام برد.
همچنین با توجه درجه بالایی از پیچیدگی، کتیا با توجه به قدرتمندی آن، مقیاس وسیعی از پروژهها را پشتیبانی میکند. این نرمافزار همانگونه که ذکر شد، به عنوان ابزاری برای طراحی هواپیما آغاز به کار کرد، همچنین در ایجاد خودروها، کشتیها و زیردریاییها مورد استفاده قرار گرفته است.
با توجه به ماهیت بسیار تخصصی این محصولات، کتیا در طول زمان تعدادی ویژگی و خاصیت پیچیده را ارائه کرده است. این ویژگیها شامل سطوح پیشرفته و تکنولوژی BIW، همراه با ابزارهایی برای تکمیل کردن طراحی محصولات است. به همین ترتیب، کتیا مجموعهای گستردهتر از کتابخانهها را فراهم آورده است که شبیه سازی سیستمهای پیچیده مانند دینامیک پرواز هواپیما را آسان کرده است، به علاوه توانایی ایجاد مدلهای سه بعدی از عکسها را فراهم آورده است.
در همین حال، موضوع دیگر در کتیا، درجه بالای واقعگرایی است که طراحان آن را ارائه میدهند. جدیدترین نسخه کتیا شامل موتور STELLAR است که به کاربران اجازه میدهد تصویر واقعبینانهتری از محصولاتشان مشاهده کنند. علاوه بر این، واقعیت مجازی CAD از طریق پلت فرم HTC Vive امکانپذیر است. این به این معنی است که کاربران میتوانند درک فضایی بهتری از محصولاتی در حال طراحی داشته باشند.
چه کسانی از کتیا استفاده میکنند؟
CATIA دارای سه کاربر اصلی است: طراحان، مهندسین و مهندسین سیستم. برای رفع نیازهای این سه حوزه، CATIA ابزارهای مختلفی را ارائه میدهد.
CATIA Design/Styling مختص طراحان است که راهحلهایی مانند طراحی (اسکچ) سهبعدی، مهندسی معکوس و تجسم را فراهم میسازد. سپس برای مهندسان، مهندسی کتیا وجود دارد که به کاربران امکان میدهد محصولات مکانیکی با کیفیت بالا را از طریق ابزارهایی مانند نمونهسازی اولیه دیجیتالی، آنالیز و شبیهسازی گسترش دهند. سرانجام CATIA Systems Engineering مختص مهندسین سیستم است و به کمپانیها کمک میکند گسترش محصولات جدید و انواع سیستمها در یک مسیر، کالیبره، آسان، و سریع شود.
علاوه بر رشتههای مختلفی که CATIA در اختیار میگذارد، محصولات متعددی در مجموعه CATIA وجود دارد. محصولات اصلی کتیا شامل CATIA 3DEXPERIENCE که سه رشته اشاره شده در بالا را پوشش میدهد CATIA V5 هستند. این برنامه طیف گستردهای از راه حلها برای حرفهایها در زمینههایی مانند طراحی مکانیکی، اسمبل محصول، تجزیه و تحلیل، زیرساختها، مهندسی سیستم و تجهیزات، ماشینکاری و غیره ارائه می دهد.
علاوه بر دو پیشنهاد اصلی کتیا، تعدادی دیگر از برنامههای کتیا که در بازار وجود دارد، شامل:
- Dymola: که به کاربران اجازه میدهد سیستمهای یکپارچه و پیچیده را در بخشهایی مانند هوا فضا، خودرو و رباتیک مدلسازی کند.
- CATIA Composer: به کاربران اجازه میدهد اطلاعات موجود در 3D طراحی شده را برای ایجاد سریع اسناد، تصاویر، انیمیشن ها و موارد دیگر با کیفیت بالا ارائه نماید.
- Electre: برای نقشههای الکتریکی و دیاگرامها
- Reqtify: مورد استفاده برای مدیریت تقاضا ، ردیابی و تجزیه و تحلیل ضربه در سراسر سیستم
با وجود طیف گستردهای از دیگر ابزارها، از جمله ICEM Surf، SFE Portfolio و Catelectre، مشخص است که CATIA مجموعه ای کامل از راه حل ها برای بخش های طراحی و مهندسی ارائه می دهد.
SolidWorks چیست؟
تاریخچه:
Dassault Systèmes | ایجاد شده توسط |
1995 | اولین انتشار |
SolidWorks 2018 (October 18, 2017) | آخرین انتشار |
شرکت داسو سیستم در سال 1997 شرکت سازنده نرم افزار Solidworks را به مبلغ 310 میلیون دلارخریداری کرد و برای بدست آوردن بازار شرکتهای کوچکی که توانایی خرید نرم افزار کتیا را نداشتند آن را به قیمتی پایین تر وارد بازار جهانی کرد. مهندسین و طراحان شور و اشتیاق زیادی به انتشار سالیدورک نشان دادند، و این برنامه بلافاصله به موفقیت دست یافت. سالیدورک برای داسو سیستم جذب میلیونها مشتری را به ارمغان آورد. با گذشت زمان سالیدورک به فراتر از یک برنامه مدل سازی تبدیل شد.
همراه با اتشار این برنامه در سال توسط داسو سیستم در سال 2001 قابلیتهای شبیهسازی آن نیز ارائه داده شد و یکی از اولین ابزارهای CAD برای انجام این کار بود. آخرین نسخه ویژگیهای جدیدی مانند، طراحی راحت بر روی صفحه نمایشی لمسی، ابزارهای CAM و بررسی توپولوژی ارائه میدهد. سالیدورک نزدیک به یک چهارم قرن است که همچنان قدرتمند مانده است. شامل محیطهای پارت (Part)، دراوینگ (Drawing) و اسمبلی(Assembly) است که بخش اسمبلی برای مونتاژ قطعات استفاده میشود.
کارکرد سالیدورک چیست؟
برخی از کارکردهای سالیدورک و کتیا مشابه هستند.اولین ویژگی مشترک آنها، این است که هردو آنها برنامههای 3D CAD هستند، که به کاربر اجازه میدهد طرحهایی برمبنای مدل ایجاد کنند. درضمن، هردو این برنامهها قابلیتهای 2D را برای کاربران ارائه میدهند، هرچند که محدودیت این ویژگی نسبت به قابلیت 3D بیشتر است.
اگرچه سالیدورک شاید بهترین گزینه مدلسازی با مشخصات شناخته شده برای طراح باشد، گذشته از این ویژگیهای قدرتمندی را در بر میگیرد که باعث میشود بخش نرمافزاری بسیار پیچیدهتر شود.
از جمله آنها شامل:
- توانایی طراحی با استفاده از بخش Part یا Assembly( به صورت جداگانه و یا اسمبل شده)
- ابزارهای شبیهسازی که به کاربران امکان بررسی جریان سیال، نیروهای سیال، دینامیک سیالات محاسباتی، ارزیابی چرخه و غیره میدهد.
- Rendering tools برای تجسم واقعی عکس، برای کمک به بهتر کردن سفارش مشتری
- Electrical design ، امکان ایجاد طراحیها توسط کتابخانه و اطلاعات part
- CAM tools برای کمک به ادغام فرایندهای طراحی و تولید
- Product data management این ابزار باعث میشود که اشتراک گذاری اطلاعات طراحی و اتوماسیون جریانهای کاری آسان باشد، و اطمینان حاصل میشود که تمام ذینفعان نسخه بهروز رسانی شده فایل را دارند.
علاوه بر این ابزارها، سالیدورک تعدادی راه حل خاص برای صنایع مختلف ارائه می دهد. نمونه هایی از این موارد عبارتند از: SolidWorks Plastics، که به پیشبینی و جلوگیری از نقصهای تولید کمک میکند. SolidWorks MBD (که مخفف Model Based Definition است) اساس این تعریف، سازماندهی و انتشار اطلاعات تولید محصولات 3D است. و CircuitWorks که به طراحان الکتریکی و مکانیکی CAD اجازه میدهد دادههای خود را به اشتراک بگذارند.
با اینحال قلب سالیدورک، قابلیت CAD آن است. سالیدورک به کاربران اجازه میدهد که برای انجام پروژه سالیدورکس با استفاده از ترمهای مهندسی به جای ترمهای هندسی طراحی کنند. این باعث میشود که بهکارگیری این برنامه به نسبت کتیا آسانتر باشد، و سالیدورک جایگاه محکمی در وسط بازار دارد: یک گزینه به یک اندازه عالی برای حرفه ایها و علاقهمندان.
چه کسانی از سالیدورک استفاده میکنند؟
برای دقت بیشتر، سالیدورک کاربرهای یکسانی را مانند کتیا هدف قرار میدهد، طراحان و مهندسان در همه بخشهای مختلف برای نیازهای 3D CAD شان به سالیدورک رجوع می کنند. با اینحال عدم وجود برخی از قابلیتها باعث میشود که کتیا مورد توجه جامعه معماری باشد.
نرم افزار سالیدورکس برخلاف نرم افزار کتیا یک نرم افزار جامع مهندسی محسوب نمی شود و پس از خریداری باید بخش های مختلف مثل آنالیز، مهندسی معکوس، ماشین کاری و … آن را بصورت Plugins به شکل جداگانه نصب نمود که به عنوان مثال در زمینه ماشین کاری پس از نصب Plugin مخصوص باز قابلیت و قدرت کتیا از لحاط ماشین کاری قوی تر از سالید ورک می باشد. بسیار از بخش های کتیا هنوز بصورت Plugins هم در نرم افزار Solidworks تعریف نشده.
با این وجود، در بخشهایی بین کتیا و سالیدورک وجه مشترک وجود دارد. هردو برنامه در حوزههای هوافضا و خودرو برجسته هستند. با این حال مرکز توجه آنها متفاوت است، بعضی از مهندسان خلاصه تفاوت آنها را به این صورت بیان میکنند: طراحی موتور در سالیدورک، اما طراحی هواپیما در کتیا.
طیف گستردهای از ویژگیهای سالیدورک منجر به وجود کاربران زیادی در بسیاری از بخش ها میشود: نمونههایی از این بخشها عبارتند از: طراحی صنعتی و محصول، علم پزشکی، آموزش و ماشینآلات. این برنامه در زمینههای صنعت انرژی، از جمله نفت و گاز و همچنین انرژیهای تجدید ناپذیر محبوب است. پیشرفتهای جدیدی در سالیدورک در حوزههایی مانند رباتیک بوجود آمده است. واضح است که میدان پیشرفت برای این برنامه وجود دارد.
مقایسه کتیا و سالیدورک
با در نظر گرفتن مفهوم این دو برنامه متفاوت زمان آن فرا رسیده است که به موضوع مهمی اشاره شود: مقایسه کتیا و سالیدورک.
برای کمک به خوانندگان تفاوت بین کتیا و سالیدورک را در شکل ارائه دادهایم. یک جدول در زیر گردآوری کردهایم:
سالیدورک | کتیا |
برنامه مدلسازی 3D | تمرکز بر ایجاد محصولات3D |
فقط برای ویندوز | قابل استفاده برای ویندوز و یونیکس (برای سرور) |
کاربری دوستانه تر | منحنی یادگیری با شیب تند |
معمولا توسط طراحان و مهندسین استفاده میشود | سه جامعه کاربر اصلی: طراحان، مهندسین و مهندسین سیستم |
طیف گسترده ای از بخش ها، هرچند توجه ویژه بر مهندسی است | بخش عمده ای شامل: خودروها، هوافضا و کشتی است |
برای معماران قابل استفاده نیست | گاهی اوقات در بخش معماری استفاده می شود |
شامل ویژگیهای PDM | نرمافزار مدیریت چرخه محصول |
محصولات موجود برای استفاده شامل: 3D CAD، شبیه سازی و رندرینگ | مجموعه نرم افزاری با برنامه های منحصربه فرد برای بخش های مختلف |
ارائه تصویر واقع گرایانه امکان پذیر است | موتور رندرینگ STELLAR تصویر واقعی عکس از یک محصول را ایجاد میکند |
هیچ تفاوتی براساس عملکرد وجود ندارد | قابلیت Role-based باعث میشود که کتیا برای استفاده قابل درک باشد |
برای پروژه های نسبتا کوچکتر مانند محصولات مصرفی و ماشین آلات مناسبتر است | عالی برای پروژه های بسیار پیچیده با اسمبلی بزرگ (مجموعه بزرگ) مانند هواپیما یا کشتی |
در سالیدورک 2018 ویژگیهای طراحی وجود دارند اما بدون هیچ تبدیلی | امکان تبدیل 2D به 3D CAD ، از جمله از طراحی دیجیتال |
دانش مبتنی بر ماشین کاری شامل CAMWorks است | شامل ابزارهای CAM |
نرم افزار سطح متوسط | سطح بالا، برنامه پیچیده |
مجموعه کاربر فعال و بسیار بزرگ | گرانتر= مبنای کوچکتر |
سازگار با پلت فرم Dassault Systèmes’ 3DEXPERIENCE | سازگار با پلت فرم Dassault Systèmes’ 3DEXPERIENCE |
سهم بازار ۲۲ درصد | سهم بازار ۲ درصد |
قیمت ۱۵۰ دلاری | قیمت ۹۰۰۰ دلاری |
واضح است که سالیدورک یک گزینه عالی برای هر دو گروه حرفه ای ها و تازه واردان به CAD است. مخصوصا اینکه این برنامه منحنی یادگیری درهم کمتری دارد. با این حال برای کارهای مبتنی بر پیچیدگی بیشتر و رندر با کیفیت بالاتر کتیا همچنان در صدر است.
در میان مهندسان و طراحان، نرم افزار سالیدورکس به عنوان یک نرم افزار User Friendly یا کاربر پسند شناخته شده زیرا بر خلاف کتیا که نرم افزاری بسیار سخت گیر و دارای پیچیدگی بیشتر است این نرم افزار در مواردی علیرغم وجود ایراد و اشکال در کار طراح، مدلی تقریبی را به کاربر نشان می دهد اگرچه ممکن است دقت مناسبی نداشته باشد.
شروع کار با هریک از برنامهها مشکل نیست. به همین دلیل است که با استفاده از Scan2CAD شما میتوانید از RASTER و یا PDF به DXF تبدیل کنید، اابته در یک نوع فایلی که هر دو برنامه را پشتیبانی کند.
جمع بندی:
در نهایت از بین کتیا و سالید ورکس اگر بخواهیم یک نرم افزار را معرفی کنیم، آن نرم افزار قطعا کتیا خواهد بود. زیرا به دلیل داشتن کامل بودن و عمکرد جامع خود توانایی بیشتری دارد. اما با در نظر گرفتن شرایط کشورمان ایران بهترین و راحت ترین نرم افزار برای یادگیری و شروع کار در حوزه طراحی مکانیکی و صنعتی، نرم افزار سالیدورکس است. در صورتی که قصد مهاجرت دارید یادگیری سالیدورکس برای شما مفیدتر خواهد بود زیرا با توجه به قیمت کمتر شرکتهای بیشتری از این ابزار برای طراحی استفاده میکنند.
شما تجربه استفاده از کدامیک از این نرم افزارهای را داشتهاید؟ به نظر شما کدام نرم افزار بهتر است؟ نظرات خود را برای ما بنویسید.
منابع:
- https://total3dprinting.org/solidworks-vs-catia
- https://3dsman.com/catia-vs-solidworks
- https://www.sculpteo.com/blog/2019/02/07/battle-of-software-catia-vs-solidworks
در انجام پروژه های خود از چند ضلعی کمک بگیرید.
چند ضلعی ارائه دهنده خدمات انجام پروژه های صنعتی، انجام پروژه های تخصصی در تمامی رشتهها
5 دیدگاه
ممنون از مطلب و نظرات کاربران,مفید بود.
برای طراحی میکرو جت کتیا بهتره یا سالیدورکس؟
بطور کلی برای طراحی هواپیماها کتیا بیشتر پیشنهاد میشه.
به نظر من كار با ساليد ورك به مراتب راحت تر است
البته قبلا با كتبا كار كردم
بنده علاقه زيادي به نقشه كشي و طراحي دارم به همين خاطر براي هر كاري در حيطه كاري از ساليدورك استفاده ميكنم
البته بايد بگم كه حجم برنامه ساليد كمتر از كتيا است و به هر كامپيوتري قابل اجرا ميباشد
بله سالیدورک کاربری راحت تری داره و محیط کاربرپسند تری رو در اختیار کاربر قرار میده. کتیا برنامه سنگین و پیچیدهای هست و قیمت بالاتری هم داره.